Bár a karácsonyt idén Magyarországon töltjük halételek és mákos édességek társaságában, kíváncsi voltam, mi az ünnepi menü Franciaországban. Öt kérdést tettem fel francia barátainknak és rokonainknak a gyerekkori ízekkel és az idén készített karácsonyi ételekkel kapcsolatban, a válaszaikból pedig a következő menüsor állt össze:
1. Pástétom
Elsőre talán meglepő, hogy amit mindannyian kiemeltek a karácsonyi menüt illetően, az egy tipikus francia ünnepi előétel: a pástétom, ami leggyakrabban liba- vagy kacsamájból készül. Míg a főfogást illetően megoszlottak a vélemények, úgy a pástétommal kapcsolatban nem volt kérdés, hogy nélküle nem karácsony a karácsony.
A Francia Nagymama ezzel a csomaggal gondoskodott arról, hogy a mi asztalunkra is kerüljön pástétom karácsonykor
2. Tenger gyümölcsei
Még mindig az előételnél tartunk, ami Franciaországban legalább olyan fontos része az ünnepi étkezésnek, mint a főétel. Karácsonykor a pástétom mellet, a főfogás előtt, kicsi adagokban lazacot, kagylót, osztrigát eszegetnek. Én Franciaországban ilyenkor szoktam elrontani az egész vacsoraélményemet azzal, hogy gyanútlanul csipegetve egyszer csak jóllakom... Mire a sok különböző előételt mind végigkóstolom, sőt a kis mennyiségek által tőrbe csalva még repetázom is, váratlanul azon kapom magam, hogy már nem vagyok éhes. Pedig még csak ilyenkor jönnek a….
3. Szárnyasok és vadak
Az angolszász országokhoz hasonlóan Franciaországban is menő karácsonykor a pulyka, például gesztenyével és borral töltve, vagy a kacsa, a liba, sőt akár a kappan. De terítékre kerülhet a birkacomb és a vaddisznó is.
Kép forrása: Pinterest
4. Sajtok
Még egy hétköznapi francia vacsorának is szerves része a sajttál, így nyilvánvalóan a karácsonyi menüből sem maradhat ki a comté, a chèvre, az étorki vagy a gruyère, csak épp további nyolc különleges fajtával egészül ki ilyenkor a kollekció. A franciaországi roadtripünk során szerzett sajtevő élményeinkről itt tudtok olvasni!
5. Karácsonyi fatörzs
Végre elérkeztünk a desszerthez, ami annyiban hasonlít egy fatörzsre, hogy barna és hosszúkás. Ha gonosz akarok lenni, hívhatnám egyszerűen felturbózott csokis piskótatekercsnek, de hogy ne sértsünk meg senkit, és valljuk be, ezerféle változata létezik a gesztenyéstől kezdve a likőrösön át a fagyifatörzsig, maradjunk az eredeti elnevezésnél.
Érdekes, hogy a kis kérdőívemre adott válaszok alapján a “klasszikus karácsonyi fogás” második helyezettje a pástétom után a fatörzs lett, és a gyerekkori ízélményekkel kapcsolatban is előkerült, viszont manapság már nem evidens, hogy vele koronázzák meg az ünnepi lakomát. Népszerű viszont a tiramisu, vagy a falatnyi, könnyű édességek - a hagyományok helyett itt már csak a szakács(nő) képzelete szabhat határt!
Gesztenyés-narancsos-csokis fatörzs liszt nélkül. Fotó és magyar nyelvű recept: Égigérő paszuly
Nyitókép: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.