„Barcelona szerintem a világ egyik leggyerekbarátabb városa”
Interjú a kisgyerekes városfelfedezésről külföldön

Jankából először nem ismertem mást, csak a nadrágjait. De micsoda nadrágok, vagyis ahogy ő nevezi őket: pantallók azok! Vidám koptatóval a térdükön, hogy a kúszó-mászó babák gatyaszaggató ritmusával is felvehessék a versenyt. Schwertner Janka ugyanis a pici and the city márka alapítója és mindenese: első gyermeke születésekor vágott bele a varrásba, hogy aztán a családon belüli használatra legyártott darabokból kinőjenek Magyarország egyik legmenőbb, egyedi gyerekruha kollekciói.

img_8065.jpg

Sokféle interjúban sokfélét mesélt már Janka magáról és az általa tervezett cuki ruhákról, én azonban megtudtam róla még valamit: imádja Barcelonát! A katalán város iránti rajongásával már a családját is megfertőzte, így én a kisgyerekekkel való városnézésről, kedvenc helyeikről és Barcelona gyerekbarát arcáról kérdeztem.

 Honnan jött a Barcelona iránti rajongásod?

Barcelona nekem egy átmenet Mexikó és Magyarország között. Mexikó a szívem csücske; éltem ott egy évet cserediákként 2003-ban, és a későbbiekben is megfordultam kint néhányszor. Még várunk arra, hogy a gyerekek nagyobbak legyenek és megmutathassam nekik Mexikót, így Barcelona egy szuper köztes megoldás lett.
Barcelona tele van kedves emberekkel, pezsgő életterekkel a város minden pontján: tengerpart, zene, burjánzó növények és apró, ültetett dzsungelek minden szegletben.

Mekkorák voltak a gyerekek, amikor először Barcelonába utaztak? 

Tavaly utaztunk először négyesben, ekkor 2 és 4 évesek voltak. 
A Barcelonába szóló négy repülőjegy egy igazi meglepetés volt számomra, születésnapomra kaptam a férjemtől.

A történethez az is hozzátartozik, hogy a férjem tériszonyos, korábban emiatt repülőn sem ült. Így a repülőjegyek nem csupán egy utazást foglaltak magukba, hanem egy óriási nagy igent arra, hogy együtt fogjuk felfedezni a világot.

Az első út pedig annyira jól sikerült, hogy a hazaérkezés után nem sokkal már foglaltuk is az újabbat. A legutóbbi, nyár eleji utazásunk a harmadik alkalom volt egy éven belül, hogy Barcelonában jártunk.

capture2.JPG

Sokan visszavágyunk korábbi utazásaink helyszíneire, mégis az új mellett döntünk, hogy más, ismeretlen országokat, városokat is felfedezzünk. Nektek egyértelmű volt, hogy Barcelonába időnként vissza-visszatértek? Hogy alakult ki ez a „hagyomány”?

Gyerekekkel másképpen fedezel fel egy várost, a tervek listája is rövidebb, a tempó lassabb, így maradtak ki látnivalók bőven. A kicsikkel kevesebb helyszínhez jutunk el, de azokat sokkal alaposabban szemügyre is vesszük.

Még kint voltunk az első alkalommal, amikor megbeszéltük, hogy ide vissza kell jönnünk. Nem maradt bennünk hiányérzet, inkább csak a vágy, hogy ezt a várost még jobban meg szeretnénk ismerni.

A második repjegyfoglalásnál nem is volt kérdés, hogy megint Barcelonába megyünk; nem is néztünk más úticélt. A harmadik alkalommal pedig azért volt egyértelmű a döntés, mert addigra már nagyon hiányzott a város.
Decemberben pedig megyünk újra, most barátokkal, ez is egy teljesen más élmény lesz.

capture_1.JPG

Vannak kedvenc helyeitek Barcelonában, ahova minden látogatás alkalmával visszatértek?

Kedvencünk a Gótikus negyed. Szűk utcák, édes pici üzletekkel és bárokkal, mindez a tengerparthoz közel, ezért itt szoktunk megszállni is. Van már egy törzs-airbnb lakásunk is, aminek az erkélye a Santa Maria del Mar katedrálisra néz. Este harangszóra fekszünk. De arra még nem jöttünk rá, hogy ez miért 9.18 perckor van, és nem egészkor...

Új városrészeket, helyeket is kinéztek, felfedeztek? Mennyire van beleszólásuk a gyerekeknek a programba, mennyire alkalmazkodtok az ő igényeikhez?

A gyerekek diktálnak, főleg azért, mert már tudják, hol kell lekanyarodni a kedvenc játszótereikhez. Például van a „parti játszó”, ami most már családunk egyik kultikus helye lett. A tengerpart mindig egy fél napos program, Somi élvezi a véget nem érő homokozót az apukájával, a lányok addig gyűjtik a köveket és kagylókat.
Programok tekintetében csupa olyan van a porondon, amiben a gyerekek is találnak érdekességet. Megmutattuk nekik az leghíresebb látnivalókat; a Guel park a csodás formákkal és csempékkel, a Sagrada Familia a nagyságával, az Olimpiai stadion vagy a Camp Nou, a Barca stadionja gyerekszemmel is izgalmas.
Aztán persze jártunk piacon, libegőztünk, metróztunk, kapukat fotóztunk és rengeteget kávéztunk és minden játszóteret gondosan ellenőriztünk.

img_8284.jpg

Ha engem nagyon megfog egy település hangulata, legyen az nagyváros vagy falu, mindig elképzelem, milyen lehet ott élni, vajon a mindennapokban is tetszene-e. Nektek nem fordult még meg a fejetekben, hogy huzamosabb időt is Barcelonában töltsetek?

Természetes, hogy ha külföldön jársz, elképzeled, milyen lenne ott élni, hol néznél lakást, milyenek az óvodák és iskolák udvarai, mennyibe kerülnek az élelmiszerek, van-e munkalehetőség. Minden alkalommal mi is elmerengtünk ezen, főleg én, mert a Born negyedben irtó édes műhely-üzletek vannak, nagyjából bármelyikbe beköltöztetném a pici and the city-t.
De az igazsághoz hozzátartozik, hogy Budapestet nem cserélném el semmiért a világon!


Mennyire tartod gyerekbarátnak Barcelonát? Mik azok a helyek, amiket mindenképpen ajánlanál olyan kisgyerekes családoknak, akik életükben először készülnek Barcelonába utazni?

Barcelona szerintem a világ egyik leggyerekbarátabb helye. Rengeteg a játszótér, a pici park, pad és szép kapualj, ahol szívesen megpihen az ember. Vizuálisan csalogató minden pontja, így gyerekszemmel egyszerre játékos és izgalmas. A helyiek kedvesek a gyerekekkel. Babakocsival is felfedezhető, a járdák le vannak kerekítve, így nem kell emelgetni. A metrómegállóknál mind van lift. Mi mindegyik alkalommal babakocsit és testvérfellépőt is vittünk, annak ellenére, hogy itthon már legalább egy éve nem használjuk. A kis sárga járgányunknak köszönhetően rengeteget tudtunk sétálni úgy, hogy a gyerekek is tudtak közben pihenni és akár egy kicsit aludni is. Ráadásul az alsó „csomagtartó” mindent elnyel, így nem kellett cipekednünk sem.

img_8112.jpg


A repülőtér hozzá van nőve a városhoz, így taxival 20 perc alatt már a központban lehet lenni. 
Minden nagyobb látnivalóhoz előre kell jegyet venni, így időpontra mész, ami gyerekkel néha kötöttséget jelent. Viszont a sok közeli, néha a látnivaló közvetlen közelében levő játszótérnek hála, el lehet ütni az időt addig a kicsikkel.
A legutóbbi utunk során jutottunk el az állatkertbe. Kicsi, de tömény, így 2-3 óra alatt minden pontja bejárható. Vannak benne delfinek és pávák, akik folyamatosan ételt kunyerálnak.

Köszönöm az interjút!

A képeket Janka küldte.

 A pici and the city baba- és gyerekruhákat itt találjátok:

http://piciandthecity.com/
https://www.facebook.com/piciandthecity
https://www.instagram.com/pici_and_the_city/

Minket pedig kövessetek továbbra is Facebookon és Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://keszekusza.blog.hu/api/trackback/id/tr6714206911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gyerekekkel Csavargó

Szubjektív élménybeszámolók egy francia-magyar család szigorúan alacsony költségvetésű utazásairól: sátrazás, couchsurfing, önkénteskedés Kistesóval és Nagytesóval. Mert a világ nem zárul be a gyerekek születése után, csak új ajtókat kell nyitni rajta!

Kövesd mindennapi csavargásainkat!

Címkék

13.kerület (1) advent (1) airbnb (2) ajándék (1) állatkert (1) Angers (1) anyaság (1) anyavagyok (1) apartman (1) autó (2) autózás (6) baba (20) babahordozás (6) babakocsi (5) babakoncert (1) bagett (2) bakancslista (1) Balaton (2) Balatonszemes (1) Bánk (1) Bánki-tó (1) barátok (4) Barcelona (1) barlang (1) Beaurainville (1) beltéri program (1) belváros (3) bemutatkozó (1) betegség (4) biciklizés (1) Bikal (1) bio (5) bonjour (1) botanikus kert (1) Bretagne (1) breton (1) búcsú (2) Budapest (5) Budva (2) busz (1) camembert (2) Carnac (1) Cauterets (1) Cénac-et-Saint-Julien (1) Charente (5) citroen (1) Cognac (1) comte (3) Cotes-dArmor (1) Cote de granit rose (1) couchsurfing (3) család (18) családi (1) csobbanás (1) dobozok (1) Dombóvár (1) Dordogne (1) duplo (1) edzés (2) egér (1) erdő (1) érettségi (1) eső (6) esőprogram (1) észak (1) étkezés (3) évtervezés (1) falu (3) fára mászás (1) farm (9) fatörzs (1) félelmek (2) felújítás (1) fitness (1) folyó (3) francia (19) Franciaország (22) futóbab (1) gasztró (2) gasztronómia (4) gazdaság (6) gránit (1) gruyer (2) Gunarasfürdő (1) gyerek (26) gyerekbarát (1) gyerekbarát kávézó (2) gyerekfelügyelet (1) gyerekfilmek (1) gyerekkönyvek (1) gyereknevelés (3) gyerekprogramok (5) gyerekvigyázás (3) gyermekjogok (1) gyermekkor (1) gyerünk anyukám (1) gyümölcs (2) hajókázás (1) hegyek (2) hétvégi programok (2) hideg fürdő (1) (1) hotel (1) hotelszoba (1) így tedd rá (1) indoor (1) interjú (3) iskola (3) Jarnac (1) játszóház (1) játszótér (4) jóga (2) kalendárium (1) karácsony (3) karantén (2) Katica Tanya (1) kecskesajt (1) kecsketej (1) kemping (5) kenyér (2) képeslap (1) kert (3) készülődés (10) kétnyelvűség (4) kézműveskedés (1) kihívás (1) kirándulás (8) kisbaba (19) kismama (2) költözés (1) koncert (1) konyak (1) könyvdoboz (1) könyvesbolt (1) könyvfesztivál (1) körömlakk (1) koronavírus (1) kortárs irodalom (1) kősorok (1) kóstolás (1) Kotor (2) középkor (1) közösség (1) kultúra (3) kupon (1) last minute (1) látogatás (3) La Manche (2) lego (1) lengyel (4) Lengyelország (3) locsolás (1) Lovcen (1) low cost (14) Magyarország (25) medence (1) meditáció (1) megalitikus kultúra (1) mehari (1) menhir (1) mesék (1) mindennapok (1) mobil home (1) mölkky (1) Montenegró (3) Monteneuf (1) mosható pelenka (1) mozgás (2) mozi (2) multikulti (1) nagycsalád (1) nemzeti park (1) neolitikus kultúra (1) néptánc (1) nyaralás (17) nyelvtanulás (1) ökofarm (1) olvasás (1) önismeret (1) önkénteskedés (9) önkéntes munka (8) organikus (4) orrszi-porszi (1) őskor (1) ősz (4) őszi szünet (1) otthon (2) otthontanulás (2) ovi (2) óvoda (2) pakolás (4) paradicsom (1) pástétom (1) Patca (1) pelenka (1) Petrovac (1) piac (1) pici piac (1) piknik (1) pinata (1) Pireneusok (1) pocak (1) Podgorica (1) programajánló (1) Provins (2) pulyka (1) rasszizmus (1) regenerálódás (2) Reims (1) Reparsac (4) repülés (9) repülő (3) repülőtér (2) Rétaud (1) roadtrip (10) rokonok (1) rólunk (1) rózsaszín gránitpart (1) Saintes (1) sajt (4) sajttál (2) sátor (3) sátrazás (2) séta (1) Spanyolország (1) stílus (2) suli (1) sütés (1) szabadon tanulás (1) szállás (5) szelfi (1) szendvics (1) Szlovákia (1) szőlő (1) szoptatás (1) szülés után (2) szülinap (2) takarítás (2) tánc (1) társasági élet (1) Tátra (1) telefon (1) tengerpart (1) Tihany (1) tipi (1) tipp (2) ti írtátok (3) torna (2) torta (1) Toulouse (1) tudatosság (1) Túl a Maszat-hegyen (1) túrázás (1) ügyintézés (1) újkőkorszak (1) unesco (1) utazás (29) utazás babával (22) utazás gyerekkel (27) utazás télen (1) útravaló (3) vacsora (3) várandósság (1) város (2) városban babával (6) városban gyerekkel (6) városnézés (7) Varró Dani (1) Varsó (3) vásár (1) vásárlás (1) vendégposzt (1) vendégség (4) Veszprém (1) veteményes (3) vidék (12) workshop (1) wwoof (10) wwoofing (9) zöldség (2) zsírégetés (2) zsúr (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása